Зродились ми великої години

 Слава героям! 

Найбільш героїчній і водночас найтрагічнішій українській армії - 81 рік. 

З нагоди відзначення Дня створення УПА у нашій бібліотеці пройшла презентація виставки літератури "Зродились ми великої години". Відвідувачі бібліотеки ознайомилися зі спогадами й історичними дослідженнями, зафіксованими у виданнях бібліотечного фонду, а також послухали музику УПА (це окремий пласт національної музичної культури) й зробили фото на пам'ять. Виставка й музичне оформлення триватиме до 18:00.




Українська Повстанська Армія - єдина армія світу, яка боролася одночасно проти армій диктаторів Гітлера і Сталіна, не маючи при цьому навіть власної держави, підтримки і світового визнання, а лише трофейну зброю і віру в Україну, і право загинути за неї...

Наші Герої досі повністю не реабілітовані, а могили їхні - не знайдені. У більшості навіть немає могил...

Перший бій УПА, за звітом німецьких військ перед їхнім командуванням, відбувся в жовтні 1942 року (звіт датований 16 жовтня 1942р.). Воякам УПА було суворо заборонено вступати в будь-які домовленості з німецькою армією, оскільки Гітлер не дотримав слова стосовно визнання самостійної української держави. Українська національна ідея при німцях вважалася особливо небезпечною для окупаційного режиму, як і при совітах.

УПА діяла на різних напрямах і традиційно поділялася на УПА-захід, УПА-північ, УПА-південь. УПА-схід не сформувалася через велику кількість зрадників і репресії (діяли лише окремі боївки).

Вінниччина, зокрема, разом із Хмельниччиною й частиною Черкащини утворювали УПА-південь. Боротьбою на цих теренах за генерала Чупринки (Шухевича) керував Василь Кук.

У 1944 році все ж стало зрозуміло, що совіти є головним ворогом українського народу. Активна відкрита боротьба точилася до 1947-48 років. Потім Р.Шухевич видав наказ сотням розформуватися на боївки, які продовжували національно-визвольний рух аж до квітня 1960 року (14 квітня 1960 року відбувся останній бій УПА з більшовицькими окупантами).

В УПА була своя грошова одиниця - бофон.

До складу УПА входили вояки різних національностей, в тому числі євреї, росіяни, поляки, що унеможливлює міф про те, що УПА - нацистська організація. Тим більше, що із самими нацистами УПА воювала відразу.

Головне гасло УПА: "Воля народам! Воля людині!".

Остання викрита криївка - в урочищі "Скала", в якій "три браття з Прикарпаття життя за волю віддали". Саме у цій криївці я цілувала прапори в липні цього року.



Останній воїн УПА вийшов з криївки після проголошення Акту Незалежності України в 1991 році. 

Деякі Герої УПА досі допомагають нашим нинішнім героям-оборонцям захищати Україну від того самого окупанта. Доземний уклін і безмежна вдячність їм за це.

Веде нас в бій Героїв наших слава.

Для нас закон - найвищий то наказ:

Соборна Українська є Держава,

Одна навік від Сяну по Кавказ (враховуючи кордони України до моменту московсько-більшовицької окупації).

Слава воїнам УПА ❤️🖤

Вічна пам'ять загиблим за волю України 🕯️

Коментарі