Ми не зганьбили славу наших предків. Нових героїв дали небесам

 


День гідності і свободи - свято, яке заснували в 2014 році за указом Петра Порошенка. Його прийнято відзначати щорічно 21 листопада. Встановлено його на честь Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 201'3 року розпочались протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньлї владищодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Події розвивалися швидко і драматично - від мирних зібрань студентства - до масових мітингів, палаючих шин, "коктейлів Молотова" і бруківки, що стала  зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності  та свободи українцям вартувало 106 убитих і понад2 тис. поранених.

Євромайдан - це про зміну нашої свідомості й соціальну зрілість та відповідальність. Ті події змінили не лише нашу історію, вони - живе нагадування, якою ціною здобуто свободу та незалежність нашої держави.


  Обраний українським народом шлях хоч і важкий, але незворотній - події тривають і досі.Гідність не купиш за жодні гроші. Вона або є, або її нема. І українці - Небесна Сотня, воїни АТО, волонтери, кримські татари та українці,що сидять у путінських тюрмах - довели, що вона в них є. Свободу треба виборювати, а виборовши - відстоювати. Про це свідчить історія, і не тільки українська.

Без пам'яті про такі події, неможливо побудувати здорове суспільство, незалежну державу та щасливу громадянську націю.Це щеплення від байдужості. 

День Гідності і Свободи - це не просто один день, це про людей, їхні принципи, досягнення і досвід, які стосуються майбутнього цілих поколінь.




Коментарі

Дописати коментар