Нам берегти тебе, велику і єдину


22 січня 2021 року ми відзначаємо 102 річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки .Це свято символізує єдність українських земель і відіграє неабияку роль в історії нашої країни. День злуки дає можливість зануритися в історичні події і відчути їхнє значення і через сто років.
22 січня 1919 року на Софійвській площі у Києві відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. День соборності України — одне зі знакових свят українського державотворення після Дня незалежності України. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні. Тоді закарпатці нагадали про волю українців, висловлену 21.01.1919 на з’їзді Всенародних зборів у м. Хуст — про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Тоді ж відбулася 30-тисячна демонстрація українців, які спеціально прибули до столиці Карпатської України.


Головною традицією у День соборності є утворення « живого ланцюга» єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи. Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу.

Коментарі