А слово грати розбивало вщент


Щороку в січні громадськість Вінниччини вшановує пам'ять активного учасника визвольного та правозахисногго руху, українського поета, Героя України, нашого земляка Василя Семеновича Стуса. Поета, який увібрав у себе усі чари подільської природи і гіркоти нашої історії, перекладача і літературознавця, що вільно почувався в океані світового письменства.
Поет народився 6 січня 1938 року, на Святвечір, у селі Рахнівка на Гайсинщині.У пошуках роботи у 1940 році сім'я переїхала на Донбас.Село, в якому народився, відвіував не часто, але завжди згадував його з теплотою і любов'ю.

Свої моральні принципи проніс через усе своє коротке (47 років) життя. Поступитись сумлінням і честю заради шматка хліба і тихого родинного затишку було неприпустимо.


За свою принциповість і непокору він провів 14 років у слідчих ізоляторах , у карцерах, камерах, на каторжній і виснажливій роботі у шахті. Та Василь Стус не зламав у собі того духовного стержня,не відступив від своїх ідейних переконань. Він твердо і непохитно ішов своєю життєвою дорогою, адже вірив, що його життя - то краплина історії і боротьби його народу.


Творча спадщина поета багатогранна. У 1964 році Стус здає до друку свою першу збірку "Круговерть", але її "розсипали".Тому у 1970 році, розуміючи, що в Україні його твори не надрукують, передає збірку "Зимові дерева"до брюссельського видавництва.


В ув'язненні пише збірку "Палімпсести"(1971 - 1980рр.)


За збірку вибраних поезій "Дорога болю" Василеві Стусу присуджено Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно) .

У 2005 році поету присвоєно звання Герой України (посмертно). На честь поета у Вінниці перейменована одна з вулиць.

Коментарі